Fiestas y Tradiciones

Bagà és una vila amb molt de dinamisme, com així ho demostren les més de 25 entitats existents i que tanta vida donen al poble. Les festes i celebracions són constants en qualsevol època de l’any. La Festa Major de Bagà és celebra el primer cap de setmana d’agost i la de Terradelles el cap de setmana després de Sant Pere. A més, la vila i els seus voltants son escenari d’un munt d’aplecs, fires i trobades al llarg de tot el any, sense oblidar el mercat semanal que aculll la Plaça Porxada cada dimecres.

De totes les celebracions que es fan a la vila en destaquen tres per les seves característiques i la seva marcada personalitat: la Festa de l’Arròs, les Festes de la baronia i la Festa de la Fia-Faia.

- Festa de l’Arròs. Denominada antigament “àpat dels pobres”, aquesta tradició es celebrava històricament el diumenge de Carnaval malgrat que avui s’ha fixat com a data el segon diumenge de febrer. A l’Arxiu Històric de Bagà es troben dades que confirmen que aquesta festa ja es feia als inicis de la fundació de la vila com a tal. Llavors eren els cònsols els que passaven per les cases arreplegant el que podien per així oferir després un àpat als més necessitats. Actualment, a la plaça Porxada de Bagà es prepara un arròs per a més de 2500 persones vingudes d’arreu del país. 250 quilos d’arròs són cuinats dins d’una enorme paella de 2’80 metres de diàmetre. Mentre  es cou l’arròs, l’esbart Cadí ens ofereix una ballada que sempre comença amb el Ball Cerdà, una dansa d’origen molt antic que sempre s’ha ballat en aquest dia,

- Festes de la Baronia de Pinós. Coneguda també com a “Setmana Medieval” aquestes festes es celebren cap a mitjans de juliol. Durant els dies que hi dura Bagà fa un autèntic viatge al passat i es converteix en una autèntica vila medieval que es veu engalanada no solament per l’atrezzo que la transporta als temps de màxim esplendor de la baronia, si no també per els recitals de música, les visites guiades teatralitzades , i el seu característic sopar medieval , on és imprescindible vestir d’època, per poder degustar d’un àpat digne d’un senyor feudal. Durant el mercat medieval, que s’organitza el diumenge, es fan tot tipus de representacions com “La caça de bruixes”, les lluites de guerres, o la de “El rei dels lladres”, interpretada aquesta última pel grup infantil de Teatre La Faia.

Web.NET | Soluciones avanzadas en gestor de contenidos

Distribuido por:  Vilà - Informàtica